
سال: پاییز1397 الی بهار 1398
دفتر توسعه محلی سیروس (مشاور ارم طرح ایساتیس)- منطقه12-محله سیروس-شفق متولی
موقعیت جغرافیایی محدوده
معرفی محدوده: تهران در تقسیم بندی مدیریت شهری دارای22 منطقه است که منطقه 12 مرکز تاریخی آن را تشکیل میدهد. محدوده این منطقه از شمال به خیابان انقلاب، از جنوب به خیابان شوش، از شرق به خیابان 17 شهریور و از غرب به محور حافظ(خیابان حافظ-وحدت اسلامی) می باشد.
محله های منطقه 12
منطقه 12 دارای 6ناحیه و 14 محله می باشد.شهرداری ناحیه 1 شامل محلههای بهارستان و فردوسی، شهرداری ناحیه2 شامل محله عودلاجان و بخشی از سنگلج، شهرداری ناحیه شامل 3 محلههای بازار، سیروس و سنگلج، شهرداری ناحیه4 شامل محله مختاری-تختی و هرندی، شهرداری ناحیه5 شامل محلههای قیام، کوثر، آبشار و دردار و شهرداری ناحیه6 شامل محله ایران و دروازه شمیران است.
مشخصات جمعیتی محلههای منطقه12 (سرشماری 1395)
علاوه بر این؛ منطقه دارای 9 دفتر توسعه محلی به عنوان رابط مردم و دستگاههای مدیریت شهری به شرح زیر میباشد: دفتر توسعه محلی عودلاجان شامل محلههای ارگ، امامزاده یحیی و پامنار، دفتر توسعه محلی بهارستان شامل محلههای بهارستان، فردوسی، دفتر توسعه محلی ایران شامل محله های ایران، دروازه شمیران، آبشار، دردار، دفتر توسعه محلی قیام شامل محلههای قیام و کوثر، دفتر توسعه محلی سیروس شامل محله سیروس، دفتر توسعه محلی بازار شامل محله بازار، دفتر توسعه محلی سنگلج شامل محله سنگلج، دفتر توسعه محلی تختی شامل محله های مختاری و تختی و دفتر توسعه محلی هرندی شامل محله هرندی می باشد.
مشخصات عمومی منطقه12
- معرفی ستادبازآفرینی
ستادبازآفرینی پایدار محدودهها و محلههای هدف برنامههای احیاء، بهسازی و نوسازی کلانشهر تهران، ذیل ستاد ملی بازآفرینی پایدار شهری با حکم تفویض ریاست ستاد از سوی وزیر راه و شهرسازی به شهردار تهران طی ابلاغیه شماره 02/100/59343 مورخ 12/11/1393 و ابلاغیه شورای اسلامی شهر تهران به شماره 21545/160 مورخ 13/8/1394 مبنی بر راه اندازی ستاد بازآفرینی پایدار کلانشهر تهران و کمیتههای تخصصی ذیل آن، با عضویت اعضای متناظر ستاد ملی در رده شهر تهران فعال شد.(دستنامه مدیران بافت فرسوده،1395)
ساختار ستاد بازآفرینی شهر تهران
ستادبازآفرینی شهر تهران و پیرو آن دبیرخانه ستاد از پاییز 1397 آغاز به کار نمود. در ادامه روند اجرایی شدن ستادبازآفرینی مناطق یک دفتر از دفاتر توسعه محلی مستقر در مناطق به عنوان دفتر معین تعیین شد که محل استقرار کارشناس ستادبازآفرینی قرار گرفت.
- شرح خدمات کارشناس بازآفرینی
هدف از ایجاد ستادبازآفرینی شکلگیری ساز و کار مدیریت هماهنگ انجام پروژه های شهری با دستگاهها و نهادهای مربوطه می باشد. اولین وظیفه کارشناس ستادبازآفرینی هر منطقه پیگیری انجام مراحل تشکیل ستادبازآفرینی منطقه می باشد که شرح این پیگیری در ادامه ارائه می شود.
پس از صدور حکم شهردار هر منطقه به عنوان رییس ستاد از جانب شهردار تهران، دیگر اعضای ستاد اعم از معاونتها، مدیران دفاتر توسعه محلی و نهادهایی نظیر شورایاری ها و ... و سایر ارگانهای خارج از مدیریت شهری مانند سازمان اوقاف، سازمان میراث فرهنگی، سازمان تامین اجتماعی، آموزش و پرورش و.... (بر حسب نیاز سنجی پروژه های هر منطقه) به حکم رییس ستاد عضو ستادبازآفرینی منطقه می شوند. از دیگر وظایف اولیه کارشناس ستاد مراجعه به دفاتر توسعه محلی، شهرداران نواحی، شورایاری ها و دیگر گروههای فعال در منطقه جهت احصاء نیازها می باشد. این احصاء نیازها با تبدیل شدن به دستور کار در کارگروههای اجرایی، ضوابط، زیرساخت و اجتماعی فرهنگی، در صورت تصویب تبدیل به دستور کار برای ستاد منطقه می گردد. پس از طی شدن دوره اول این فرایند و تشکیل جلسات منظم ستاد، پیگیری مصوبات و به روزرسانی احصاء نیازها در راس شرح خدمات کارشناس ستاد هر منطقه قرار میگیرد. نکته ای که عملکرد هر کارشناس را در مقایسه با این شرح خدمات متفاوت میکند روند تشکیل ستاد و خلاقیت فردی کارشناس در قالب شرح خدمات می باشد.
کارشناس ستاد بازآفرینی منطقه 12
ایجاد هر نهاد نوینی نیازمند ساختار اجرایی خود است. ساختار فعالیت فردی کارشناس به زعم نویسنده بر دو بخش عمده تقسیم میشود. ابزار مستقل کارشناس ستاد و شکل ارتباط با نهادهای درونی و بیرونی.
- ابزار مستقل
در هر منطقه بر حسب نیاز تعدادی دفاتر توسعه محلی مستقر می باشد که دفتر معین(دفتری که کارشناس ستاد زیر مجموعه آن است) هم عضوی از این دفاتر به حساب می یاد. نظر به اینکه مدیریت دفتر توسعه محلی سیروس تاکید بر عدم ایجاد حس برتری نسبت به دیگر دفاتر مستقر داشتند و از هرگونه نامهنگاری با سربرگ دفتر برای دیگر دفاتر پرهیز می نمودند و از سوی دیگر جهت انجام مستندسازی روابط با دفاتر مستقر در منطقه، نامه نگاری در مواردی الزامی بود، سربرگ مستقل ستادبازآفرینی طراحی شد که در نامه نگاری با دفاتر از آن استفاده می شود. پیرو همین امر رایانامهای با عنوان reg12setad@gmail.com ساخته شد که تمامی نامه نگاری ها، ارسال مدارک و .... توسط این رایانه انجام می شود. این موضوع در تمرکز مطالب مربوط به فعالیتهای ستاد در یک فضای مشخص بسیار مفید می باشد. از دیگر فعالیتهای انجام شده طراحی سربرگ صورت جلسه ستاد است که در جلسات با مدیران دفاتر و ... مورد استفاده قرار می گرفت.
برگه صورت جلسه
شرح فعالیتهای کارشناس ستاد
در منطقه12 حکم شهردار در دیماه 1397 صادرشد اما به دلایل متعددی تا کنون (اردیبهشت1398) ستاد این منطقه شکل نگرفته است، از همین رو فرصتی ایجاد شد تا از زمان ایجاد شده برای شناخت بهتر منطقه بهرهگیری گردد. این شناخت با توجه به ظرفیتهایی که ستادبازآفرینی در اختیار کارشناس قرار می دهد منجر به فعالیتهای زیر شد:
- ارتباط با رسانه: ارتباط با رسانه یکی از ابزاری است که می تواند معرفی نهاد نوپا را تسریع نماید. پیرو این امر در قدم اول با ارسال نامه به مجموعه نشریات همشهری و همشهری محله ابراز همکاری در خصوص پوشش خبری رویدادها و ستادبازآفرینی صورت گرفت. پس از بی پاسخ ماندن نامه، اقدام به پیگیری تلفنی صورت گرفت و بسیار از این ایده استقبال شد. پیرو این استقبال به دفاتر توسعه محلی نامهای ارسال شد که در صورت تمایل به همکاری با روزنامه همشهری محله، اخبار کارگاههای آموزشی خود را برای انتشار به ارگان مربوطه ارسال کنند. اما با وجود همکاری دفاتر و پیگیری کارشناس ستاد، تحقق همکاری توافق شده از جانب موسسه همشهری شکل نگرفت.
تصویر نامه ارسالی به موسسه همشهری
- ارتباط با جامعه دانشگاهی: به دعوت یکی از اساتید دانشگاه آزاد تهران جنوب کنفرانسی در خصوص سازوکار دفاتر توسعه محلی و نقش ستاد بازآفرینی به علاقه مندان ارایه شد و از دانشجویان درخواست شد درصورت تمایل به همکاری در به روزرسانی مبانی نظری این حوزه یا بررسی تجربیات جهانی ارتباط خود را با ستاد حفظ نمایند. البته هیچ دانشجویی نسبت به این همکاری تمایلی نشان نداد.
- ستادگردشگری
ستادگردشگری تهران از زیرمجموعههای شهرداری تهران میباشد که در حوزه گردشگری در تهران برنامه های ویژه ای برگزار می کند. پس از برگزاری جلسه با مدیریت این نهاد از دو پتانسیل این مجموعه استفاده شد.
تجربه اول در حوزه درخواست تعدادی از مدیران مدارس منطقه 12 برای دریافت تابلوهای عکس با موضوع تهران ، جهت معرفی زیباییهای تهران به کودکان بود. پیرو برگزاری مسابقه عکس تهران که سالانه برگزار می شود از ستاد گردشگری درخواست شد تابلوهای خود را در اختیار مدارس قرار دهد. در اسفندماه سال 1397 تابلوها به مدارس تحویل گردید.
دومین همکاری موفق ستادبازآفرینی منطقه با ستادگردشگری شهر تهران استفاده از برنامه "تور رایگان تهرانگردی برای مدارس" بود که با همکاری دفاتر توسعه محلی، اسامی مدارس به ستادگردشگری ارسال و اقدامات اولیه برای هماهنگی با مدارس انجام شد.
- بررسی و شناخت گروههای داوطلب فعال در منطقه: منطقه 12 از آن دسته مناطقی است که گروههای مردم نهاد در دو حوزه آسیب اجتماعی و گردشگری حضوری فعال دارند. جهت معرفی ستادبازآفرینی و ایجاد بانک اطلاعاتی از این گروهها دو جلسه مجزا با گروههای هر حوزه برگزارو نقطه نظراتشان به صورت گزارش، مدون شد.
جمعبندی:
با توجه به شرح مختصری که رفت، ارزیابی تشکیل و فعالیت ستاد بازآفرینی بر مبنای معیارهای درنظر گرفته شده سازمان نوسازی در 6 ماهه اول آغاز به کار خود در منطقه12تهران (آبان 97 الی اردیبهشت 98) چندان موفق ارزیابی نمی شود. اما در جمعبندی نهایی جای آن دارد که اذعان کنم عدم موفقیت هر کارشناسی در کوچک مقیاسترین حوزه فعالیتش، کارنامه عدم موفقیت آن مجموعه و نهادی است که به آن تعلق دارد. موقعیت ستاد بازآفرینی و مجموعه اعضاء آن در موقعیت کلیدیای میباشد. موقعیتی که نقش یاری رسان و تسهیلکننده برای همه نهادها و دستگاههای دخیل در امور شهر را دارد. نقشی که ذیل آن بنا بود از دوباره کاری و اصراف سرمایه اقتصادی جلوگیری کند و این ساختار در صورتی محقق میشود که مدیریت یکپارچه ای در سازو کار منسجم این نهاد جاری باشد. ورای تمامی فراز و نشیبهای ریشه دواندن ستاد؛ در هر منطقه ای، با افزایش تعاملات ادارات و سازمانها و شهروندان ذیل فعالیتهای کارشناس ستاد، شناخت همه جانبه منطقه و تدقیق نیازسنجی شکل خواهد گرفت.
اینکه آیا گروه راهبری جدید با استقرار در سازمان نوسازی موثرتر خواهد بود یا استقرار در منطقه موضوعی ست که با گذشت زمان قابل بررسی میباشد و در حوزه این نوشتار نیست اما در جمعبندی نهایی این مطلب پیشنهادات برای افزایش کیفیت نقش ستاد در ادامه ارائه می شود. بخشی از این پیشنهادات مربوط به مهارتهای فردی و بخشی از آن به سیاستهای اتخاذی سازمان نوسازی در ارتباط با دبیرخانه ستادبازآفرینی می باشد.
- مهارتهای فردی مورد نیاز کارشناس ستاد بازآفرینی:
- آموزش رفتار سازمانی
- آموزش تسهیلگری عمومی
- فن بیان
- افکارسنجی
- آشنایی با دستورالعملها، ضوابط، برنامه ها، ساختار ارتباطی سازمانها با یکدیگر
- مهارت کار با اتوماسیون اداری، نوشتن ضابطه، تهییه صورت جلسه و مدیریت جلسات به عنوان دبیر جلسه
- سازو کار نهادی
- ایجاد الزام همکاری بخشهای درون سازمانی با ستادبازآفرینی و به رسمیت شناختن ستاد
- اعتبار بخشی به ستاد بازآفرینی در برابر نهادها و ارگانهای دیگر
پ.ن: برای دیدن تصاویر با جزئیات بهتر روی آنها کلیلک کنید.