• خوانش نزدیک

    معماران ساختمان وزارت کشور

    ایرج پروین و رضا نیک خصال نام معماران، ساختمان فعلی وزارت کشور واقع در میدان فاطمی می باشد. دکتر ایرج پروین  ایرج پروین متولد پانزدهم اردیبهشت ۱۳۱۲ در آستارا، پس ازطی دوره دبیرستان برای ادامه تحصیل در رشته معماری عازم هلند شد. او سپس با درجه دکترا در رشته شهرسازی به ایران بازگشت و یکی از پایه گذاران شورای عالی شهرسازی در وزارت مسکن و رئیس شورای ملی شهرسازی بود. در اوائل دهه پنجاه خورشیدی به عنوان استاد و رئیس دانشکده معماری دانشگاه ملی مشغول خدمت شد و برای اولین بار رشته شهرسازی را در ایران و در این دانشگاه تاسیس کرد و آن را به  تصویب شورای عالی دانشگاه…

  • آوازهای تهران,  موسیقی و تهران

    تهران من از تو هیچ نمی‌خواهم

    متن این آهنگ از حاج رستمبیگلو می باشد. محسن نامجو آن را در آلبوم ۱۳/۸ خوانده است. همانطور که پیشتر اشاره شد یکی از بخش های شهر و موسیقی تصویر تهران در متن ترانه هاست. تهرانی که گاه عاشق است، گاه معشوق و گاه فقط سنگ صبور. تهران من از تو هیچ نمی خواهم،جز تکه پاره های گریبانم نوستـالژیای  مـرگ  مکرر  را  تزریق  کـن  دوباره  پریشانم تهران دلت همیشه غبارآلود، رویای سنگ خیز تو وهم آلود پهلوی پهنه های  تو خون آلود،  پس یا بمیر  یا که بمیرانم من زخمی از توام تو چرا زخمی؟ابرو شکسته خسته پر از اخمی ای پایتخت بخت  چه سرسختی؟!  انکار کن بگـــو که نمی دانم…

  • یادداشت

    شهر شب و شب شهر

    مطلبی که مشاهده می نمایید اولین بار در سایت سازمان زیباسازی در تاریخ ۱۰ تیر ۱۳۹۷منتشر شده است. به سبب غناء مطلب که به پشتوانه دکتر محسن حبیبی حاصل شده است با حفظ امانت اثر به انتشار مجدد آن در این صفحه اقدام نمودیم. شهرهای ایران از چه زمانی زندگی شبانه را تجربه کرده‌اند؟ چه تفاوتی میان زندگی شبانه در تهران پیش و پس از انقلاب وجود دارد؟ آیا زندگی شبانه شهری در ادبیات ایران جایگاهی داشته است؟ نسبت جامعه دانشگاهی ایران با زندگی شبانه چگونه بوده است؟ برای ارتقای فضاهای شبانه تهران چه باید کرد؟ زندگی شبانه شهری در ایران امری نو و معاصر بوده که حدود یک سده از عمر…

  • تاریخ تهران,  روایت تخریب

    احمد بدر(نصیرالدوله) و روایت خانه‌اش

    احمد بدر یا میرزا احمدخان نصیرالدوله بدر از رجال لایق قاجار است که به تناسب شخصیت و توان فرهنگی خود در دوره زیست خود خدمات فرهنگی بی شماری را انجام داده است. در روزهای گذشته گزارشی در سایت سفرنویس از شرح حال خانه او واقع در خیابان امیرکبیر رفت که اندر حکایات تخریب روایتی متفاوت است. اینبار دست یغماگر سرمایه ریشه به تیشه این بنا نمی کوبد، چرا که بنا در ۲بهمن ۱۳۸۲ به ثبت میراث فرهنگی رسیده است و صاحب خانه در حال حاضر همان متولی امر است. و همین موضوع است که روایت را تلخ ترمی نماید. خانه نسبت به تصاویر پیش از تحویلش به دلیل عدم توجه…

  • تاریخ تهران,  روایت تخریب

    روایت خانه علی خسروشاهی

    در هفته سوم مهرماه خبری در فضای مجازی به لطف دغدغه مندان میراث معماری مدرن مبنی بر تخریب خانه علی خسرو شاهی منتشر شد و دست به دست گشت و همین. در کنار ابراز تاسف ها تا کنون نه خبر تکمیل کننده ای و نه واکنش نهادی مرتبط منتشر نشده است. از نظر ارزش معماری آنچه که از تصاویر بر می آید بنا متعلق به دوره پهلوی اول می‌باشد. آستانه بلند آن در مرکز نما و ایجاد احساس وروردی به واسطه دو ستون دو طرف از نکته های قابل توجهی است که در کاخ ها و خانه های رجال به خوبی دیده می شود. با توجه به قرار گیری بنا…

  • خوانش نزدیک

    علی خسرو شاهی

    خبر احتمال تخریب خانه علی خسروشاهی  اطلاعاتی از سابقه مالکش در ۲۱ مهرماه منتشر شد. هنوز خبری مبنی بر پیشرفت این پروژه به سوی تخریب منتشر نشده است و البته خبری هم از پیگیری نهاد یا ارگانی نیز منتشر نشده. نکته حایز اهمیت در این روایت اینجاست که به واسطه خبر تخریب خانه این مرد مومن، غباری از تاریخ توسعه صنعت این کشور برداشته شد. لازم به ذکر است بخشی از اعتبار یک مکان به رویداد و  یا اعتبار و سرمایه اجتماعی صاحبش می باشد. به نقل از دکتر سید موسی دیباجچ این خانه است که باعث تعلق خاطر انسان به جهان می شود. اگرچه فرصت دلجویی از صاحب کارخانه…